CHAT

Méregtelenítő tábor az okostelefon függőség ellen?

Míg az okostelefon, táblagép vagy számítógép rendkívül hasznos eszköz, kényszeres használatuk azonban életünkben komoly zavarokat is okozhatnak. Ha több időt töltünk a közösségi médiában vagy játékkal, mint valódi emberekkel való interakcióban, akkor ideje lehet, hogy újraértékeljük technológiai használatát.

Nomofóbia, mi az?
Okostelefon-függőség, amelyet a köznyelven „nomofóbia” -nak (mobiltelefon nélkül történő félelem) neveznek, gyakran az internet túlhasználatának problémája vagy az internet-függőség zavara okozza. Egyébként ritka, hogy maga a mobiltelefon vagy táblagép hozza létre a kényszert, hanem azok a játékok, alkalmazások és online világok, amelyek összekötnek bennünket.

A dél-koreai Tudományos és Információs és Kommunikációs Technológiai Minisztérium által készített felmérés megállapította, hogy 2018-ban a 10 és 19 év közötti koreai gyermekek, illetve fiatalok közel harmada „túlzottan függ” mobiltelefonjától. Az úgynevezett okostelefon-függőség, „súlyos következményeket” okoz a fiatalok körében. Az iskolai teljesítményt radikálisan rontja, amellett csökkenti az önkontrollt is.

A probléma leküzdése érdekében a Dél-Koreai állam finanszírozza az úgynevezett „méregtelenítő táborokat”, ahol a tizenévesek 12 napig átadják mobiltelefonjaikat - néha önként, néha szüleik kérésére.

2019-ben a Dél-Koreában a Nemek Közötti Egyenlőség és Családügyi Minisztériuma 16 méregtelenítő tábort tartott, amelyek mindegyikében olyan 25 középiskolás hallgató vett részt, akik internet, vagy okostelefon-függőek voltak. A résztvevők mindössze 84 dollár értékű hozzájárulást fizettek az élelmiszerek fedezésére.

Dél-Korea állami költségvetésből fedezte a költségek fennmaradó részét, amelyet, mint egy a jövőbeli beruházásnak nevezett.

A táborokat felügyelő osztály vezetője szerint, ha a függőséget nem kezelik időben ezek a fiatalok azon kívül, hogy saját maguknak is ártanak, később nehezen tudnának beilleszkedni a társadalomba.

Olaszországban egy nemzetközi pályázaton 10 ember választottak ki, akik öt napot ingyenesen eltölthettek 2000 méteres magasságban az észak-olaszországi Agordo városka közelében.

A kísérlet célja a mobiltelefon hiányának az egészségre gyakorolt hatásának vizsgálata volt.
A projektben részt vett egy pszichológus is, aki azt vizsgálta, miként hat a résztvevők egészségi állapotára a modern technológia és a közösségi médiához való hozzáférés hiánya. Az eredményeket még nem tudjuk, de sajnos előre látható.

2020.03.03


ArénaTel - a megbízható telefonszerviz

Meghibásodott mobil készülék?
Azonnali telefon javításra van szükség? Nem működik, elromlott mobiltelefon, összetört, betörött telefon kijelző, nem kapcsol be a kamera, lefagy, nem tölt, folyton lemerül?

Keress fel minket, és akár fél óra alatt orvosoljuk a problémát!

1087 Budapest, Kerepesi út 9.
Aréna Mall
Üzletünket megtalálja az Aréna Pláza földszintjén, a Raiffeisen (volt CIB) Bankkal szemben, a Kincsem kaputól pár méterre.

NYITVA TARTÁS
Hétfő – Szombat: 10:00 – 20:00
Vasárnap: 10:00 – 19:00

Email: info@arenatel.hu
Tel.: +36 70 941 2941


Amennyiben Budán, a Campona Bevásárlóközpont (22. ker.) közelebb esik, keresd partnerünket, a Fixtelt.
Kiváló mobiltelefon javítási szolgáltatások és gyorsszerviz: www.fixtel.hu

Áraink
Térkép
Hívás